Алкохолът може да промени ДНК-то

Група учени от университета Rutgers установиха, че пиенето на алкохол и пиянството водят до генетични промени

алкохолната зависимост
Непознати хора ми помогнаха да се справя с алкохолната зависимост

В резултат на това жаждата за алкохол става още по-силна. Резултатите от проучването бяха представени на 28 януари на уебсайта на университета Rutgers.

Според СЗО повече от 3 милиона души са починали от злоупотреба с алкохол през 2016 г. , което е около 5% от общия брой на смъртните случаи. Две трети от мъртвите поради пиянство са мъже. В допълнение, прекомерната консумация на алкохол води до развитие на други заболявания. В новата работа учените са проследили какво се случва с гените при редовна и прекомерна употреба на алкохолни напитки.

Акцентът беше поставен върху два гена: PER2, който влияе върху функционирането на биологичния часовник, и POMV, който участва в регулирането на системата за реакция на стреса

Участниците бяха разделени в три групи: тези, които пиеха сравнително умерено, тези, които пиеха много и хронични алкохолици. Изследователите анализирали генома на пациентите и установили, че в последните две групи, тези гени са били променени поради ДНК метилиране под влиянието на алкохол.

В допълнение, генната експресия е намалена при хроничните алкохолици, т.е. скоростта, с която гените произвеждат протеини. Тези промени бяха още по-силно изразени, колкото повече алкохол е консумирал участника.

В друг експеримент на пациентите са показани различни образи: причиняващи стрес, неутрални или свързани с алкохол. Бяха показани и каси с бира. След това им се даде възможност да опитат бирата и след това учените оцениха какво е желанието за алкохол. В резултат на това се оказа, че промените в гените, които са възникнали в резултат на консумацията на алкохол, увеличават жаждата за алкохол още повече.

Учените се надяват, че данните ще им помогнат да идентифицират биомаркери (например, протеини или модифицирани гени), които могат да бъдат използвани за оценка на риска от алкохолна зависимост в бъдеще. В допълнение, теоретично, тази информация може да помогне за разработването на нови лечения за алкохолизъм.

Споделете статията

Добавете коментар