Алкохолът променя механизма на формиране на паметта на молекулярно ниво

Само няколко чаши алкохол променят начина, по който се формират нашите спомени на молекулярно ниво


За това разказва ново проучване, проведено от група учени от Американския университет в Браун (Brown University), резултатите от които бяха публикувани в списание „Neuron“.

Американски учени решиха да изследват ролята на молекулите и гените в кодирането на спомените, свързани със „системата за възнаграждение“.

Отправната точка на изследователите е сравнително прост въпрос: защо хората упорито използват вещества, които имат неприятен ефект върху тялото и мозъка им? Наркотиците от силно и слабо действие (опиати, алкохол и др.) често предизвикват неприятни последици: гадене, повръщане, главоболие, махмурлук. Защо само помним добрите чувства, свързани с тези невротоксини, и забравяме негативните чувства?

Работейки с плодови мухи, които бяха „засадени“ на алкохолна диета, учените изследваха ролите на различни гени и протеини, участващи във формирането на пристрастяването и системата за възнаграждение.

Първата стъпка е идентифицирането на молекули, които се променят, когато има желание за алкохол или наркотици или синдром на отнемане на наркотици

Това е важен аспект на проекта, който може да помогне за намирането на нови начини за лечение на зависимости чрез намаляване интензивността на приятните спомени, свързани със злоупотребата с наркотици.

Изследователите са открили, че един от основните протеини, който кара мухите да търсят алкохол, е “Notch” (семейство от трансмембранни протеини, съдържащи повторни екстрацелуларни последователности – EGF и DSL домейни). Notch действа първо в сигналните пътеки, които играят роля в развитието на ембрионите и мозъка при всички животни, включително хора.

Изследователите също така установиха, че D2-подобните рецепторни гени (D2 е рецептор на допаминов тип 2), участващи в тези сигнални пътеки, също страдат от алкохола. Тези гени произвеждат протеин в невроните, които разпознават допамина, невротрансмитер, който причинява приятни усещания, което, както е добре известно, играе роля в кодирането на положителните спомени.

В изследваните „начини за възнаграждение” учените установиха, че молекулните сигнали не се променят и количеството на създадения протеин остава непроменено. Въпреки това е налице лека промяна в самата версия на произведения протеин.

Карла Каун обясни резултатите от проучването, използвайки следната аналогия с хората:

– Една чаша вино е достатъчна, за да активира този път, но тя се връща в нормалното си състояние в рамките на един час. След три чаши с почивка от един час между тях, тя не се връща към нормалното в рамките на 24 часа. Ние вярваме, че този вид постоянство е вероятно да промени експресията на гените в схемите на паметта, ”казва Карла Каун.

Споделете статията

Добавете коментар