Алкохол и рак

Тъжна статистика за употребата на алкохол и раковите заболявания

Алкохолът предизвиква рак при всеки десети мъж и при всяка 33 жена.

Алкохол и рак
Алкохол и рак

Много видове рак, включително рак на устата, на ларинкса, хранопровода, черния дроб и рак на гърдата има причинно-следствена връзка с консумацията на алкохол

Ракът на черния дроб е имал най-висок процент на нарастване при всички видове рак между 1994 г. и 2003 г. с 10,7% за жените и 7,4% за мъжете, в сравнение с увеличение за всички други ракови заболявания.

Има връзка между количеството алкохол, който жените пият и вероятността от развитието на най-често срещаният вид рак на гърдата. Консумация на една стандартна алкохолна напитка на ден се свързва с 9% повишение на риска от развитие на рак на гърдата, докато при 3 до 6 стандартни питиета дневно, увеличава риска с 41%.

Трима души в България умират от рак на устната кухина и фаринкса всяка седмица, което е повече от смъртните случаи при кожен меланом, лимфом на Ходжкин или рак на шийката на матката.

Данните, събрани от Световната здравна организация (СЗО) и World Cancer Research Fund (WCRF) показват, че редовна консумация на алкохол, заедно с храните, които съдържат много мазнини и липсата на физически упражнения, са едни от факторите, които допринасят за високите темпове на раковите заболявания.

Рискът от рак на дебелото черво се увеличава с 8% за всеки две единици алкохол, които се консумират на ден.

„Капките против алкохолизъм” представляват етанолов извлек от зелен овес и шизандра. Дневното приложение е спрямо килограмите. Цената на една опаковка е 64лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Споделете статията

Добавете коментар