Безсънието може да провокира алкохолизъм

За да не се превърне безсънието в причина за алкохолизма, то трябва да се лекува

безсънието Понякога лекарят решава, че при безсъние
е необходимо медикаментозно лечение. Лекарствата се предписват, когато пациентът преживява криза или безсънието продължава дори и след промени в начина на живот. Въпреки това лечението с медикаменти се смята за временно средство, а не за решение на проблема.
Традиционно при безсъние се приемат успокоителни и противостресови медикаменти. Те се дават с рецепта и формират зависимост у пациента. С времето ефективността им намалява, а през деня може да причинят унес. Лекарствата се вземат до четири пъти дневно или според указанията в продължение на 3-4 седмици. Дозата зависи от лекаря, пациента и лекарството. В случай, че безсънието се дължи на депресия, един антидепресант може да бъде много полезен.

Сънна апнея – състояние на прекъсване на дишането по време на сън. Тези периоди могат да продължат до една минута или по-дълго, многократно в рамките на един час. За да започне да диша отново, болният трябва да се събуди. Пациентите не осъзнават тези прекъсвания, но на следващия ден се чувстват уморени и сънливи. При напреднал стадий сънната апнея може да доведе до други заболявания.

Нарушение на съня – всяко заболяване, което пречи на съня. Според Американската асоциация за съня са познати 84 такива състояния.
преди лягане може да направи съня ви пълноценен.

Превенция

Здравословният начин на живот предпазва от безсъние. Препоръчва се комбинация от почивка, възстановяване и физически упражнения, съчетани с намаляване нивото на стрес, редовни медицински прегледи, добро хранене, както и ходене пеша. Физическите упражнения обаче трябва да се правят не по-късно от три часа преди лягане.

Вечер трябва да се избягват съдържащи кофеин питиета – кафе, чай и кока-кола. Шоколадът съдържа стимуланти и може да предизвика безсъние. Алкохолът първоначално приспива, но по-късно има обратен ефект. Поддържането на приятна стайна температура, намаляването на шума и светлината също са от значение. Спалнята трябва да се използва само за спане, а не за гледане на телевизия или четене.

Основните превантивни мерки са движението, почивката и храненето. Въпреки че животът поднася неочакван стрес и напрежение, познаването на техниките за отпускане помага за справяне с безсънието.

Споделете статията

Добавете коментар