Защо мозъкът на човека е станал толкова голям?

Хипотеза на учени от Нюйоркския университет може да доведе до ревизия на досегашното обяснение защо мозъкът на човека е станал толкова голям

маймуна
Смята се, че някои примати имат по-едри мозъци от други поради тяхното социално поведение. Идеята е, че маймуните, които се движат на по-големи и по-сложни социални групи, се нуждаят от по-големи мозъци. Tова е така, за да могат ефективно да управляват многостранните отношения с всички останали членове на общността.

Американските учени не са убедени, че това е цялото обяснение. Застъпват тезата, че не големината на общността и нуждата от общуване в нея, а диетата е ключовият фактор за наедряването на мозъка на приматите.

Това разклаща властващата повече от две десетилетия социална хипотеза за мозъка

Без да отрича значението на живота в група, научният екип нарежда като номер 1 менюто и съответно усилията за набавянето на характерната храна. За да стигне до това заключение,
екипът е анализирал 140 вида примати.

Изводът е, че маймуните, които ядат плодове, се отличават с по-големи мозъци от листоядните. Причината може да е голямата полза от плодовете – те имат по-висока хранителна стойност и в организма са много по-лесни за усвояване от листата. Едновременно с това набавянето на плодове е по-сложна задача, отколкото да „опасеш“ листата на близкото растение. Събирането им предполага придвижване на големи разстояния и участието на по-големи групи – за безопасност в похода, за взаимопомощ в брането и прибирането на реколтата в „мазето вкъщи“. Всички тези дейности са безспорно развиващи, но нашето проучване показва, че водеща е диетата, изтъкват учените.

Като консенсусен вариант много специалисти допускат, че големината на групата и диетата не трябва да се разглеждат като алтернативни обяснения за еволюцията на мозъка, а да се обединят в обща концепция.

 

Капките Алкофитал са ЕДИНСТВЕНОТО ДОКАЗАНО ЕФИКАСНО средство против алкохолизъм.

Комбинацията от зелен овес и шизандра спомага за овладяване на алкохолната зависимост.

Билковите капки Алкофитал са дарили спокойствие на хиляди семейства. Ликвидирайте алкохолните проблеми и

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!

За повече информация : 02/850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Споделете статията

Добавете коментар