Защо се ползва огледало за лечение на различни болести?

Легендарният средновековен лекар Парацелз поставял пациентите си пред голямо огледало


Така той „убеждавал” болестта им да премине у огледалния двойник от другата страна на стъклото.

Доколко ефективно е било подобно лечение, не е известно. Но и в наши дни огледалата се използват за изцеление на някои проблеми, особено свързаните с болезнени усещания.

Именно това обяснява феномена, при който при получаване на сериозна травма хората могат и да не усетят веднага болка. Например ранените войници на бойното поле известно време могат да продължат да се бият, без да забелязват раните си. Явно, сработва механизъм, който не позволява на човека веднага да загуби съзнание от болезнения шок, а да потърси изход от опасната ситуация. А когато се озове на сигурно място, тогава идва и болката.

Причината е, че мозъкът възприема физическото тяло като виртуален образ, формиран от усещанията, „постъпващи” от сетивата

По-рано учените смятаха, че в случай на травми и наранявания рецепторите за болка изпращат сигнали непосредствено към съответните мозъчни центрове.

Но в средата на 60-те години на XX столетие става ясно, че нашият мозък е способен да снижава интензивността на тези сигнали и дори напълно да ги блокира, изработвайки особени вещества – ендорфини. По същата причина хората често усещат фантом-ни болки в ампутирани или отстранени крайници и органи.

Виртуалният образ на тялото невинаги съответства на реалното физическо тяло

След ампутация на крайници например или на премахване на орган от физическото (плътното) тяло споменът за тях често остава във виртуалното и тогава фантомният образ на липсващия крайник и бившата болка се възприемат от мозъка като реалност. При това виртуалната болка понякога е по-силна и непоносима от реалната.

Но ако мозъкът „работи” с виртуалния образ на тялото, то не е ли възможно той да бъде коригиран, за да се избавят хората от непоносимите болки и други проблеми със здравето? Дали не могат изпращаните към мозъка лъжливи сигнали да стимулират растежа на нови нервни клетки и възстановяването на
невронните връзки?

Известен е т.нар. феномен на лъжливия паралич, при който мозъкът просто не позволява на крайници да се движат, за да избегне възможна болка и страдания

Ако бъде принуден мозъкът да повярва, че няма да последва никаква болка, това може да доведе до възстановяване на двигателните функции.

 

Капките Алкофитал са ЕДИНСТВЕНОТО ДОКАЗАНО ЕФИКАСНО средство против алкохолизъм.

Комбинацията от зелен овес и шизандра спомага за овладяване на алкохолната зависимост.

Билковите капки Алкофитал са дарили спокойствие на хиляди семейства. Ликвидирайте алкохолните проблеми и

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!

За повече информация : 02/850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Споделете статията

Добавете коментар