Какво означава тревожност по време на махмурлук?

Ново проучване показва, че интровертите и много срамежливите хора са по-склонни да изпитват тревожност, понякога инвалидизираща, по време на махмурлук


Констатациите на учените показват, че комбинацията от махмурлук с тревожност предполага повишен риск от развитие на алкохолна зависимост.

Всеки знае, че симптомите на гадене, главоболие, умора и други физически усещания идват по времето на махмурлук. Ново проучване подчертава важността на неприятните психични прояви, особено на тревожност.

Новото проучване за негативите на състоянието махмурлук е публикувано в списание „Личност и индивидуални различия“

Учените са наблюдавали 97 участници. Половината от тях бяха помолени да пият алкохол по същия начин, както преди, а втората част не пиеше алкохол по време на проучването. Авторите изследват нивата на алкохол в кръвта на участниците. Обръща се внимание и на симптомите на социална фобия, срамежливост и признаци на алкохолизъм.

Проучването показа, че „много срамежливите” хора са изправени пред „значително увеличение” на тревожността ден след пиенето. Установена е и връзка между високо ниво на тревожност и склонността към алкохолизъм.

„Фактът, че хората са склонни да се тревожат дълго време след всякакви колективни събития, е знак за социална фобия или социално тревожно разстройство. Те прелистват този опит в главата ми, има негативни изкривявания, които възникват от срамежливостта.”, казва авторът на изследването Бет Марш от катедрата по клинична психология, педагогическа и образователна психология в University College London (клинична, образователна и здравна психология).

Признаци на такова разстройство се познават чрез ​​мисли като „Не трябваше да казвам това“ и „Поради това изглеждах глупаво“. Въпреки че хората със социална тревожност често срещат такива мисли, авторите смятат, че алкохолът ги прави по-изразителни. Това се дължи на факта, че алкохолът засяга паметта, което затруднява някои събития да запомнят.

Такова явление може да доведе до нездравословен цикъл на алкохолна зависимост. В действителност, изследователите установили, че 28% от хората със социална тревожност са с развит алкохолизъм.

За да се изяснят тези данни се изискват нови изследвания, но според авторите казват, че интровертите изпитват допълнителен психологически натиск.

Споделете статията

Добавете коментар