Как алкохола влияе на метаболизма?

На практика алкохолът съдържа празни калории и няма никаква хранителна стойност

alkohol kaloriiВашето тяло не може да се съхранява алкохола, така че трябва да го преработи веднага. Метаболизирането на алкохола, обаче, може да има пагубен ефект върху други по-съществени метаболитни процеси. Ето какво трябва да знаете за алкохола и вашия метаболизъм.

Алкохол и хранене

Алкохолът не е по-различен от повечето наркотични вещества, защото освен зависимост той причинява и много вреди на онези, които го консумират без мярка. Както вече стана дума, спиртните напитки съдържат само празни калории и нямат хранителна стойност. Той често може да допринесе за недохранването, защото високите нива на калории в повечето алкохолни напитки могат да са отговорни за голям процент от дневните енергийни нужди. Дори една алкохолна напитка на ден може да предизвика проблеми в храносмилането.

Човешкото тяло не може да се съхранява алкохола, така че трябва да го преработи веднага. Когато пиете алкохол, тялото ви прави метаболизирането на спиртните напитки приоритет над всички други метаболитни процеси. Тялото изпраща алкохола в черния дроб, който произвежда ензимите, необходими за окисляването и метаболизма на алкохола.

Не само, че алкохолът не съдържа никакви хранителни вещества, но той може да навреди на способността на организма да усвоява полезните хранителни вещества и витамини от останалата храна, която ядем. Алкохолът дразни стомашно-чревния тракт и може да увреди способността на организма да усвоява хранителните вещества, витамини и минерали от храната, която ядем. Така се получава един затворен кръг, в който организма работи напразно и това става причина за много други болести и проблеми, свързани с храненето и усвояването на храната.

Споделете статията

Добавете коментар