Как да се справите с усвоената безпомощност?

За щастие, днес тази „болест“ – усвоената безпомощност, доста успешно се лекува. При желание можете да се справите и сами с нея
Тъй като главният симптом е усещането за собствената безполезност, липсата на значимост, увереност, че лично от вас нищо не зависи, именно с тези настройки трябва да се борите на първо място.

Забравете за всички „доказателства“. Няма никакво значение, че в пети клас сте се класирали на последно (или на второ) място в училищната олимпиада. Няма значение, че младежът/ девойката, в който/която сте били влюбени на младини, се е оженил/а за друг/а. Няма значение, че фирмата, където работите, е фалирала. Обозначете сферите в живота си, които със сигурност можете да контролирате. Можете да се събуждате по часовник? Отлично! Можете да отивате на работа навреме? Прекрасно! Можете да си направите кафе? Превъзходно!

Отбелязвайте всяко успешно действие (дори незначително на пръв поглед)

Ето, отговорили сте на телефонно обаждане, натиснали сте копчето на асансьора, заключили сте вратата – и сте се справили отлично! Нека отстрани подобни поощрения да ви изглеждат смехотворни (все пак не е нужно да се хвалите на глас). Не мислете за околните. Мислете за своето подсъзнание: за него са важни всичките ви постижения, еднакво ценен е всеки ваш успех – от свареното яйце до Нобеловата награда!

Така че не пестете похвалите и мислено поощрявайте всяко свое успешно действие

Така ще „преформатирате“ програмата, ще докажете на собственото си подсъзнание, че съвсем не сте безпомощен неудачник, а човек, който напълно и изцяло контролира живота си. Тогава скоро ще имате по-значителни поводи за гордост.

А ако отново не се получава – дори и със свареното яйце? Съвет: оставяйте подобни факти без внимание. Или коригирайте мислената настройка: „Утре (следващия път) непременно ще се получи!“. Главното е да докажете на подсъзнанието си, на съдбата, на самия себе си, че именно вие сте господар
на собствения си живот. И тогава усвоената безпомощност ще премине като лека хрема.

Споделете статията

Добавете коментар