Как се различава женският алкохолизъм от мъжкия алкохолизъм?

Пристрастяването към алкохола е различно при мъжете и при жените. Затова и женския алкохолизъм се различава значително от мъжкия


Тук „слабата“ половина на човечеството има очевидно предимство: според оценки броят на жените, които пият, е не повече от 35% от общия брой на алкохолиците . Това не е изненадващо: тук има роля не само генетиката, отговорна за метаболитните процеси, но и психологическата тенденция на жените към стабилност и самосъхранение.

В допълнение, много от пазителките на огнището може просто да нямат време дори да си помислят, че би било хубаво да изпиете чаша или друго вино, за да се успокоят от духовните мъки или да се отпуснат. Модерната жена, която не само се грижи за дома и семейството си, но и осигурява финанси, на равна нога с мъжа, не разполага с време да се глези с шампанско!

Но ползите там свършват. Във всички останали аспекти, женският алкохолизъм е много по-опасен от мъжкия алкохолизъм.

Ако една жена си даде сметка, че алкохолът по един или друг начин уврежда здравето и красотата ѝ, тя е по-склонна да спре сама да пие, за разлика от мъжа. Но, това е много по-вероятно да се случи в началната фаза на зависимостта, при която отказването от алкохол е много по-тежко.

Не на последно място трябва да споменем и простичкия факт, че повечето жени по-лесно се отказват да се справят със собствените си проблеми, отколкото да помогнат на своята половинка, или друг близък и приятел.

Споделете статията

Добавете коментар