Колегата ви е подлец? Ето как да се справите!

Експертите съветват да запомните, че колегата ви е подлец, и да внимавате да не паднете в капана му


Основната цел на подлеца е да постигна дисбаланс във взаимоотношенията.

Т.е. да ви изкара от равновесие. Когато го постигне, успява да ви контролира и да промени идентичността ви в очите на другите, обясняват специалистите.

Схемата му за действие е сравнително проста: засяга достойнството ви с неуважителна комуникация (прекъсване и иронични подмятания), вие се ядосвате, правите му забележка, а заради нея той ви представя като истерик, който не търпи критика.

Има поне пет начина на психологическа манипулация, които подлецът опитва поотделно или заедно, за да навреди

1. Преиначаваме

През цялото време той извърта фактите в собствена полза, за да прехвърли цялата вина върху вас. Подлецът може да задържа важна информация, да преувеличава, да преиначава или директно да лъже, за да подкрепи своята версия на „истината“.

2. Интелектуален тормоз

Той изстрелва сложни аргументи, разсъждения, неразбираеми думи и понятия, за да ви притесни,висотата на неговата компетентност. Или пък говори за неща, които нямат нищо общо с темата. Така ви омаломощава емоционално и по-лесно изпускате нервите си. Като го прекъснете с въпроса какво всъщност иска да каже, излиза, че не можете да слушате, не разбирате и т.н.

3. Иронии

Може да е с думи, може да са пренебрежителни мимики и жестове. В деловите отношения това изглежда инфантилно, но точно по тази причина още по-силно дразни. Целта на подлеца е да ви омаловажи и унижи, за да му реагирате. Той е арогантен, за него няма значение как точно ще наложи психологическото си превъзходство.

4. Претенции

„Не разбирам какво имаш предвид“, „Може ли да обясниш“ и т.н. реплики са класическа тактика за манипулация. Подлецът се преструва на глупав, но всъщност изкарва другия глупав. По този начин се опитва да внуши, че не
знаете какво говорите, не можете да се изразявате разбираемо, усложнявате нещата, разговорът просто няма смисъл. Писва ви и му отговаряте остро.

Възможен е и друг вариант – манипулаторът ви притиска с въпроси, за които е ясно, че на този етап нямате отговори. Пита примерно в състояние ли сте да гарантирате ефекта от това, което предлагате. Вие казвате, че ще доразработите плана си. Той заключава „Е, значи говориш неща, в които не си сигурен“, с което ви представя като слаб професионалист. Естествено, вие се засягате и показвате гняв.

5. Заклеймяване

Винаги накрая подлецът заявява, че е невъзможно да се говори с вас. Той ви обвинява, че реагирате емоционално, след като е успял психологически да ви изманипулира да изпуснете нервите си. Така ви отказва да обсъждате проблема, по който самият той не е подготвен и иска да избегне. Подчертал е обаче ваши недостатъци, за да прикрие свои.

С всичко това подлият колега целенасочено изцежда психическа ви енергия, уморявате се и изпитвате затруднения да управлявате чувствата си.

Основният начин да се противопоставите е да не изпускате властта над себе си, изтъкват специалистите

Манипулаторът започва да контролира емоициите, мислите, поведението ви само защото вие му позволявате. Ако не се оставите да ви влияе, той няма да успее. Но за това ви е нужна психическа
мускулатура.

Преди всичко повишете самоувереността си. Способният професионалист и стойностен човек с ясни ценности няма да падне на нивото на подлеца, изпускайки нервите си. Освен това имате достатъчно ум, за да знаете какво да очаквате – манипулаторът обикновено кара по една и съща схема. И я прилага на онзи, който не показва достатъчно психическа устойчивост.

Споделете статията

Добавете коментар