Мигрена с аура е свързана с развитието на исхемичен инсулт

Изследователски екип от Медицинския център на Дженингс Браун Дорн в Южна Каролина откри връзка между мигрената с аурата и риска от исхемичен инсулт


Наблюденията са извършени под ръководството на невролога Мишел Андрулакис. Резултатите от проучването бяха публикувани на официалния сайт на научния портал Wiley.

Мигрената, в допълнение към силното главоболие, се характеризира също с нарушения на зрението, гадене и повръщане. Една форма на заболяването, мигрена с аура, е придружена от силни визуални симптоми, които се появяват непосредствено преди началото на болката. Това могат да бъдат ярки вълни в очите, разделен образ и фотофобия, които се развиват по време на атака. Мигрена с аура се среща в 1 от 5 случая и продължава от няколко часа до няколко дни.

Изследователите отдавна изучават механизма на развитие на мигрена и неговата връзка с други заболявания. В настоящата работа учените анализираха здравния статус на 447 пациенти, страдащи от мигрена с аура, и 1128 пациенти с обикновени мигрени. Общо около 12 хиляди души са участвали в проучването, здрави индивиди са включени в контролната група. Всички пациенти са били на възраст над 40 години. През двадесетгодишния период на наблюдение експертите установиха, че рискът от развитие на исхемичен инсулт се удвоява, ако пациентът е бил на 50 или повече години по време на началото на мигренозните атаки. Възрастта, в която пациентите започват да изпитват нормална мигрена, не повлиява развитието на инсулт.

Д-р Андрулакис смята, че тези резултати са клинично важни, тъй като много пациенти с мигрена в историята са загрижени за възможното развитие на инсулт, особено в напреднала възраст и при наличие на сърдечно-съдови заболявания. Хората, чиито главоболия са придружени от визуални симптоми, трябва също така да следят състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, както и да се свържат с лекар за превантивна терапия.

Споделете статията

Добавете коментар