Поздравителните картички могат да навредят на здравето

Поздравителните картички, без значение дали да коледни, по случай рожден ден или имен ден насърчават употребата на алкохол


Коледните картички с изображения на алкохол отразяват и подкрепят общественото мнение, че прекомерното пиене е приемливо и свързано с празника. Това се съобщава от British Medical Journal (BMJ).

Трейси Полак (Tracey Polak), заместник-директор по здравеопазването на Съвета на окръг Девън (Devon County Council), казва, че Коледата и другите празници, заради които се изпращат поздравителни картички „засягат възприятието за пиене и подкрепят мнението за него като социална норма“.

Авторите на проучването цитират фрази от пощенски картички в духа на „нека се напием“, отпечатани на изображения на множество от хора, които в определени случаи изглеждат категорично пияни, „заобиколени от празни бутилки, чаши с вино, а понякога просто в безсъзнание“.

Разбира се, много коледни картички нямат Дядо Коледа с чаша бира, а и не всички пожелания или картички за рождени дни съдържат шеги за алкохола.

Смята се, че предприемачът Хенри Коул е първият популяризатор на пощенски готови коледни картички в Англия. На първата си картичка са изобразени пиещи хора. През 1980 г. анализът за първи път показа, че пощенските картички популяризират употребата на алкохол като желана и безопасна норма за празнуване.

Учените отбелязват, че част от отговорността е на клиентите. Може би следващия път, когато купите карта, трябва да помислите дали съдържа съобщението, което искате да предадете.

Споделете статията

Добавете коментар