Причинява ли алкохолизмът витаминен дефицит?

Когато алкохолът замества храната, може да са налице много недостатъци, причинени от липсата на адекватен прием на хранителни вещества

 

витаминен дефицит

Дефицит на важни хранителни вещества и най-вече витаминен дефицит може да бъде наблюдаван при хора, които прекаляват с алкохола. Това съвсем не означава, че дефицитът е задължителен и присъщ само на алкохолиците.

И все пак, онези, които редовно надигат чашката с алкохол, могат много по-често да страдат от болести и неразположения, които подминават трезвениците.

Тук са само някои от най-важните елементи, от които се лишават любителите на високоградусовите напитки.

Фолиева киселина: Фолиевата киселина помага за производството и поддържане на новите клетки. Алкохолът пречи на приема на фолиева киселина, абсорбцията, транспорта на фолиева киселинат до необходимите тъкани, както и на съхранението и освобождаването на фолиевата киселина от черния дроб.

Витамин B12: Витамин B12 е необходим добрата работа на нервните клетки. Изследванията са показали, че умерената и тежката консумация на алкохол ще се отрази на нивата на витамин В12. Едно изследване показва 5% намаление на средните серумни концентрации на витамин В12, когато консумацията на алкохол се увеличава с 30 грама на ден.

Витамин А: Витамин А е необходим за зрението, за регулиране на имунната система, за растежа на костите, за възпроизвеждане, за клетъчното делене и диференциране. Алкохолът е установено, че насърчава дефицита на витамин А, а това увеличава неговата токсичност, когато се приема в големи количества.

Споделете статията

Добавете коментар