Пушенето и алкохолизмът се третират най-добре паралелно

Пушенето и алкохола най-добре се отказват паралелно. Ако се опитвате да откажете само едно, за сметка на другото, няма да е ефективно


Ако сте решили да откажете цигарите от новата година, тогава трябва да намалите и употребата на алкохол. Ограничаването на пиенето наистина прави по-лесно отказването от никотина.

Съотношението на никотиновите метаболити между тези, които пият много, е биомаркер, показващ колко бързо човешкото тяло абсорбира никотина. Според ново проучване на Университета в Орегон (Oregon State University), нивото на метаболитите намалява, когато се намалява консумацията на алкохол. Научната работа е публикувана в списание Nicotine & Tobacco Research.

Предишни проучвания показват, че хората с високи нива на метаболизъм на никотина са склонни да пушат повече и е по-трудно да спрат да пушат. Забавянето на скоростта на метаболизма на никотина чрез намаляване на консумацията на алкохол може да даде определено предимство на онези, които се опитват да се откажат.

„Нужна е много решителност човек да се откаже от тютюнопушенето и често това се случва след няколко опита. Нашите изследвания показват, че пиенето на алкохол променя метаболизма на никотина, което се определя от съотношението на неговите метаболити и че тютюнопушенето и алкохолизмът се третират най-добре заедно ”, казва авторът на изследването Сара Дермоди.

Алкохолът и употребата на тютюн често се придружават една от друга: почти всеки пети възрастен използва и двете

Тютюнопушенето е особено разпространено сред пиещите алкохол. Консумацията на алкохол е признат рисков фактор за тютюнопушенето, а тютюнопушенето е признат рисков фактор за употребата на алкохол.

Дермоди и нейните колеги се опитаха да разберат причините за тази връзка

Те проучиха връзката между никотиновите метаболити и индекса на никотиновия метаболизъм в група от 22 пушачи, които са били лекувани за свързани с алкохола заболявания в продължение на няколко седмици.

„Хората с повишени нива на метаболитите на никотин е по-трудно да спрат да пушат. Те също така са по-малко склонни да спрат да пушат с никотинови заместители “, казва Дермоди.

Учените са открили, че тъй като мъжете в проучваната група намаляват консумацията на алкохол, техните паралелни нива на никотинови метаболити също намаляват.

Според Дермоди резултатите от техните изследвания потвърдиха резултатите от предишното проучване, което показа подобни резултати.

Резултатите са приложими за мъжете, докато жените по време на проучването не са забелязали намаляване на нивото на никотиновите метаболити. От друга страна, консумацията на алкохол от жените по време на проучването също намалява малко.

„Нивото на употреба на алкохол сред жените, участващи в проучването, първоначално е било доста ниско и остава същото. Очаквам обаче, че в по-широкообхватно проучване няма да видим в това отношение никаква разлика между мъжете и жените ”, казва Дермоди.

Споделете статията

Добавете коментар