Скандалите в семейството удължават живота?

Могат ли скандалите в семейството да удължат живота? Оказа се, че може. И то по един доста специфичен начин


Правилното хранене , качественият сън и физическата активност – това са трите кита, които поддържат дълголетието. Но може би има нещо друго, за което дори не можем да предположим. А именно – скандалите в семейството.

Ново проучване на учени от Университета на Аризона показва, че двойките, които периодично се карат, имат по-ниски рискове, свързани с хроничните заболявания. В резултат на това те имат и по-малък риск от преждевременна смърт, в сравнение с двойките, които живеят мирно. Търсите причина да се скарате с партньора? Ето ви една – възможно е да подобрите здравето си.

Говорейки за резултатите от проучването, Daily Mail отбелязва, че всичко това ви позволява да погледнете идеалната връзка от различен ъгъл. Опростявайки, сега дори несъвършен на пръв поглед, отношенията могат да станат по-идеални от всякога, защото те носят осезаеми ползи за здравето. Да, въпреки факта, че е много вероятно обществото да мисли обратното.

Въпреки това има един важен момент, който не може да бъде пренебрегнат: учените подчертават, че схемата ще работи само ако всеки от партньорите има нужда да изясни връзката (да го наречем така) със същата интензивност както и отсрещната страна.

В противен случай, когато единия партньор сдържа гнева, а другият партньор напълно разкрива чувствата си, това може да увеличи вероятността от здравословни проблеми. А именно – пригответе се да бъдете изненадани от почти двойно по-голям риск от преждевременна смърт.

В анализа, според Journal of Psychosomatic Medicine, са изследвани отговорите на 192 двойки, които са били проследени в продължение на 32 години.

Споделете статията

Добавете коментар