Спиртните напитки не са лекарство при стрес

Защо алкохолът не само не помага при стрес, но и засилва последиците от него

Стресиращите събития имат пряк ефект върху употребата на алкохол или други наркотици. Стресът има основен принос за започване на пристрастяването към алкохол или други наркотици, както и за рецидив или връщане към употребата на алкохол след периоди на въздържание.

Спиртните напитки не са лекарство при стрес
Спиртните напитки не са лекарство при стрес

Стресът е един от основните фактори, известни и като причина за възобновяване на тютюнопушенето, дори след продължителен период на въздържание.

Деца, изложени на силен стрес, могат да бъдат по-уязвими по отношение на употребата на спиртни напитки. Редица клинични и епидемиологични проучвания показват силна връзка между психосоциалните стресори в началото на живота (например смърт на родител или престъпление извършено спрямо дете) и повишения риск от депресия, тревожност, импулсивно поведение и злоупотреба с алкохол в зряла възраст.

Как човек се справя със стреса – чрез пиене на бира или пушене на цигари или упражнения във фитнеса – също играе важна роля за въздействието на стреса върху тялото.

С помощта на собствените си системи за подпомагане, някои хора са в състояние да се справят ефективно с емоционалните и физически изисквания, породени от стреса и травматични преживявания. Позитивното мислене, срещите с приятели, които имат благотворно влияние върху нас, както и здравословния начин на живот могат да ни помогнат да реагираме адекватно при стрес, вместо да търсим утеха в алкохола.

„Капките против алкохолизъм” представляват етанолов извлек от зелен овес и шизандра. Дневното приложение е спрямо килограмите. Цената на една опаковка е 64лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл

Споделете статията

Добавете коментар