Може ли да се намали пиенето или е по-добре да се спре напълно?

Дали можете или не можете успешно да намалите вашата питейната зависимост, зависи и от сериозността на вашия проблем с алкохола

Ако сте алкохолик, което по дефиниция означава, че не сте в състояние да контролирате вашето пиене – тогава е най-добре да се опитате да спрете да пиете изцяло. Но ако не сте готови да предприемете тази стъпка, или ако не сте чак толкова уверени, че злоупотребата ви е сериозна, но искате да намалите чашките по лични или здравословни причини, следните съвети може и да са полезни за вас, или пък да ги препоръчате на някой ваш приятел, който има подобен проблем.

Може ли да се намали пиенето или е по-добре да се спре напълно?
Може ли да се намали пиенето или е по-добре да се спре напълно?

– Поставете си за цел за пиене. Изберете граница за това колко ще пиете. Уверете се, че този лимит не е повече от едно питие на ден, ако сте жена или две питиета на ден, ако сте мъж. Сега напишете вашата цел на парче хартия. Сложете го където ще можете да го виждате непрекъснато, като например на хладилника или огледалото на банята.

– Водете си „Дневник“ на вашето пиене. Например, запишете всеки път, когато имате едно питие за 1 седмица. Опитайте се да запазите дневника си за 3 или 4 седмици. Това ще ви покаже колко пиете и кога. Може и да се изненадате. Колко различна е вашата цел от онова, което изпивате в момента?

– Не дръжте алкохол у дома и не дружете с хора, които могат да ви подтикнат да пиете отново.

– Пийте бавно, когато пиете. Направете пауза от 1 час между напитките. Пие сода, вода или сок след напитка с алкохол. Не пийте на празен стомах! Яжте стабилно, когато пиете.

– Направете пауза от алкохола. Изберете ден или два през седмицата, когато няма да пиете изобщо. След това се опитайте да спрете да пие в продължение на 1 седмица. Помислете за това как се чувствате физически и емоционално през тези дни. Опитвайте да стоите далече от алкохола праз повече дни, отколкото сте успели предния път. Увеличавайте предизвикателството, за да може да се похвалите с добри резултати след време.

„Капките против алкохолизъм” представляват етанолов извлек от зелен овес и шизандра. Дневното приложение е спрямо килограмите. Цената на една опаковка е 64лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Споделете статията

Добавете коментар