Уникални молекули ще бъдат истинско спасение за черния дроб

Учени от Еврейския университет в Йерусалим откриха 27 нови молекули, които могат да дарят терапия срещу мастни чернодробни заболявания


Освен това, тези молекули могат да бъдат включени и в средства, които подпомагат зарастването на рани, пише информационна агенция Синхуа. От базата на 1.56 милиона молекули са взети почти три дузини активни молекули.

Избраните молекули активират PPAR делта (пероксизомен пролифератор, активиран делта рецептор). Този протеин вече е свързан с мастно заболяване на черния дроб – водещата причина за рак на черния дроб – и с регенеративните процеси в организма. PPAR-delta причинява мускулни клетки да изгарят повече мазнини, като същевременно увеличават издръжливостта и поддържат тънка фигура.

В близко бъдеще учените искат да проведат експерименти и да разберат дали молекулите могат да ускорят процеса на оздравяване на раните и да предотвратят появата на токсични реакции за бъбреците. Според предварителните оценки, 21 от 27 молекули имат потенциала да станат фармацевтично успешни, особено при лечението на мастни чернодробни заболявания.

Припомняме, че дори здравословните мазнини могат да причинят заболяване на черния дроб.

Според предишни проучвания полезните (ненаситени) мазнини имат положителен ефект върху здравето. Въпреки това, изследователи от Университета на Калифорния са открили: злоупотребата със здравословни мазнини може да предизвика развитието на мастни чернодробни заболявания. Това заболяване увеличава риска от метаболитни нарушения, както и от рак на черния дроб, пише Zee News.

Споделете статията

Добавете коментар