Учените казаха защо хората са склонни към насилие след пиене на алкохол

Според проучване, проведено в Обединеното кралство, алкохолиците с високо ниво на отрицателен опит в детството са по-склонни да се бият след пиене на алкохол

Germany, Hessen, Frankfurt, Drunk man lying on sofa with empty beer bottles

Екип от учени комбинира данни от четири проучвания (12,669 респонденти), проведени в Англия и Уелс от 2012 до 2015 г.

1,3% от мъжете с умерено пиене или без пиене без отрицателен опит в детството са удряли някого в продължение на една година, а сред тежките пияници този показател е нараснал до 3,6%. И с прекомерна консумация на алкохол, заедно с високо ниво на отрицателен опит в детството – 28.3%.

Връзката между отрицателен опит в детството, алкохола и биенето може да бъде проследена при лица от всички възрастови групи (до 69 години), но тя е особено изразена при млади мъже на възраст между 18 и 29 години: около шест от десет (62%) пиячи от тази група са удряли някого по време на година (докато сред мъжете с тежка консумация без НПО, тази цифра е 13,5%).

Подобна цифра за жените е била по-ниска, но все още значима:

Почти всяка четвърта (24,1%) жена на възраст 18–29 години, която пие тежко и има високо ниво на отрицателен опит в детството, е ударила някого.

Като цяло 8,6% от мъжете са съобщили за високо ниво на отрицателен опит в детството в миналото и повече от половината от тях (на всеки двадесети) показват високо ниво на консумация на алкохол.

„Ние знаем, че хората, които са преживели високо ниво на негативност в детството си, може да намерят по-трудно да контролират емоциите си, когато станат възрастни, включително чувство за агресия. Резултатите ни показват, че когато пият много, то може още повече да намали техния контрол и да увеличи риска от тяхното участие в нападение ”, казва професор Марк Белис, водещ автор на изследването.

Резултатите от проучването показват, че нападението върху детството увеличава вероятността от алкохолизъм в зряла възраст. В много случаи злоупотребата с алкохол е опит за справяне с детските наранявания.

.

Споделете статията

Добавете коментар