Учените са идентифицирали 5 вида алкохолици

Злоупотребата при някои алкохолици не означава само пиене на прекалено голямо количество алкохол


Според изследователите от Университета на Пенсилвания, има пет вида (или „профили“) на алкохолици. Човек може да отговаря на всеки един от тези типове на различни етапи от живота си. Резултатите от проучването са публикувани в списание Alcohol and Alcoholism .

Всеки от типовете, според изследователите, се определя от съответния набор от симптоми. Въпреки че всеки тип е наблюдаван сред хора от всички възрасти, някои от тях са по-често срещани в определени периоди от живота.

Например, по-вероятно е младите хора да имат тип, който се характеризира с прекомерна употреба на алкохол, последван от махмурлук и други симптоми на отнемане. Въпреки това, по-възрастните хора на възраст 50-60 години по-често ще се опитват да намалят употребата на алкохол.

Според изследователите, тези видове и специфични симптоми трябва да се вземат предвид при избора на лечение за алкохолизъм

При алкохолизма могат да се появят различни симптоми, започвайки с факта, че човек започва да пие повече и пие по-дълго, отколкото е очаквал преди появата на симптоми на отнемане. Смята се, че човек има известна степен на алкохолизъм, ако има два или повече симптома.

За да проучат как алкохолизмът варира при хора от различни възрасти, изследователите са използвали данни от националната представителна група на САЩ от 5 402 участници в Националното епидемиологично проучване на алкохола и свързаните с тях заболявания. Участниците в проучването бяха на възраст от 18 до 64 години, а година по-рано бяха диагностицирани с алкохолизъм.

Изследователите са идентифицирали пет различни типа участници в изследването.

– Получаване на наранявания поради употребата на алкохол: освен злоупотребата с алкохол, хората от този тип съобщават, че са били в рискови ситуации по време или след пиене, което може да доведе до нараняване.

– Проблеми с намаляването на консумацията на алкохол: в тази група хората се опитват да намалят консумацията си, но не могат.

– Алкохолизъм, който имаше малко влияние върху живота на участниците в проучването: въпреки че хората в тази група съобщават за много симптоми, те казват, че пиенето не пречи на семейството, приятелите, работата или хобито.

– При тежки нежелани реакции: хора, които са подложени на този тип, са съобщили за наличие на махмурлук или симптоми на абстиненция.

– Проблеми с алкохол: хората от тази група съобщават за всички симптоми на алкохолизъм.

Споделете статията

Добавете коментар