Само още едно малко! Учтиви начини да кажете „Не!“

Има множество причини, поради които хората пият по още едно питие, въпреки че вече са пили достатъчно. Как да откажете учтиво и категорично?

Алкохолизмът вече е лечим
Алкохолизмът вече е лечим

Винаги се случва така, че в компания някой дава тон на останалите, особено когато става дума за употребата на спиртни напитки. Не е задължително този някой да има проблем с алкохола. Той може да е просто по-голям веселяк от останалите или да се изживява като т.н. „душа на компанията“.

Някои от причините са частни и някои по-малко, но всъщност никой не е длъжен да разкрива причината за двата типа поведение.

Независимо от това, просто „Не, благодаря“ при оферта за нова напитка, често предизвиква неочаквана реакция. Това като чели още повече амбицира онзи, който настоява да си пийнете допълнително.

Независимо дали сте възстановяващ се алкохолик или трезвеник, който не харесва вкуса на алкохола, имате право да каже „не“ на едно питие, без да бъде разпитван

Възможно е да се сблъскате с агресивното поведение на подканящия ви или може да се поддадете на натиска

Няма нужда да правите нито едното, нито другото. Ето някои учтиви, но твърди начини да откажете „още едно малко“:

1. Ако сте алкохолик е възможно да ви оборят с „О, едно малко питие няма да ти навреди.“ Вие, разбира се, знаете по-добре, но не искате да прекара цяла вечер в обяснения. Можете да отговорите с ослепителна усмивка: „Благодаря за вашата загриженост“ и да смените темата. Едно обикновено „Добре съм“, придружен от същата усмивка също е подходящо за тази ситуация.

2. Ако вече сте пили и сте достигнали границите си за вечерта, няма нищо лошо да откажете. Ако се изисква допълнително обяснение, необходимостта от бистър ум на следващия ден или важна среща, която изисква от вас да избегнете махмурлука, също ще ви свърши работа.

3. Може да кажете също така, че алкохолът сериозно дразни стомаха ви и предизвика киселини и парене. Никой нормално разсъждаващ човек няма да иска да навреди допълнително на вашето здраве.

4. Движете се. Ако сте на парти или коктейл, ако сте на бар или дискотека, постоянното движение ще затрудни онези, които искат да ви предложат още едно от онова, което вече сте изпили.

5. И не а последно място – отказът може да бъде съпроводен от неочакван комплимент. Кажете на онзи, който ви подканя да си пийнете допълнително, че има прекрасна нова дреха или че е отслабнал от последната ви среща и вие ще отворите една нова тема, която ще го откаже от намерението му да ви напие.

„Капките против алкохолизъм” представляват етанолов извлек от зелен овес и шизандра. Дневното приложение е спрямо килограмите. Цената на една опаковка е 64лв. За повече информация и поръчки: 02 850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com 

Споделете статията

Добавете коментар