Алкохолизъм: как започва всичко

Каква е естеството на алкохолната зависимост, как човек влиза в тези мрежи, може ли да излезе сам и как може да му се помогне?


Алкохолизъм … Може би нито една дума не е свързана с толкова много от най-разнообразните проблеми, както думата алкохолизъм

И рядко за някоя болест има толкова много митове, стереотипи, слухове, както и около пристрастяването към алкохола. Каква е естеството на алкохолната зависимост, как човек влиза в тези мрежи, може ли да излезе сам и как може да му се помогне? Възможно ли е лечение на алкохолизъм?

Какво е най-голямото погрешно схващане за алкохолизма?

Най-вероятно отношението към него като вид социална разпуснатост и всепозволеност. Голяма част от населението смята, че алкохолизмът е просто разпуснато поведение и постепенното отпадане на човек от социалната скала. Малко хора разбират, че алкохолизмът е истинската болест, която се характеризира с промяна в метаболизма в организма, поради което човек не може да се спре дори след първата чаша.

Какво става? Защо алкохолът става жизненоважна потребност на човека?

Зависимостта към алкохола се формира постепенно. Първо, човек просто обича да пие алкохол, след това се формира стабилна асоциация в мозъка: алкохол = удоволствие. Така се формира психологическата зависимост. Ако не спре, болестта прогресира. Етанолът (етиловия алкохол) изгаря лесно, не само във въздуха. В условията на нашето тяло, алкохолът много бързо се „запалва“ – той се разделя с отделянето на голямо количество енергия. При хората енергията се извлича от протеини, мазнини и въглехидрати, алкохолът не само е лесно включен в метаболизма, но и като психоактивна субстанция допринася за появата на зависимост. Постоянно получавайки голямо количество алкохол, тялото възстановява метаболизма си. Това означава, че алкохолът получава най-висок приоритет. Това преструктуриране е необратимо. Веднага след като „спирането“ на алкохола е спряно, метаболизмът постепенно се връща към нормалните релси. Но много бавно и много болезнено – с изразени психически и физически страдания, които малко хора са в състояние да издържат. Много по-лесно е да се даде на тялото друга доза „гориво“.

Споделете статията

Добавете коментар