Всеки шести възрастен американец е зависим от алкохола

Около 17% от възрастното население на САЩ страда от пиянство. Проблем е както редовната консумация на алкохола, така и количеството


Тези данни се съдържат в доклад, изготвен от специалисти от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Според министерството в страната има над 38 милиона души, които употребяват алкохол често и в големи количества. Критерият за такова пиянство, CDC разглежда пет или повече порции алкохол, пиян за два часа, за мъже; четири или повече – за жени. Стандартната част от алкохола е 18 милилитра чист алкохол: толкова етанол се съдържа в 350 милилитра бира, 150 милилитра вино или 44 милилитра напитка със сила 40 градуса.

Всеки шести възрастен американец се напива четири пъти месечно, средно, пиейки осем стандартни като количество питиета. Въпреки това, според доклада на CDC, повечето от тези хора не страдат от алкохолизъм. Най-голям брой пиячи е сред американците на възрастовата група от 18 до 34 години. Въпреки това, по-възрастните хора в САЩ се напиват по-често от другите – средно пет до шест пъти месечно.

Според CDC пиянството е най-често срещано в щатите от Средния Запад и Нова Англия, както и в Аляска и Хавай. В Уисконсин страда повече от една четвърт от населението на щата.

Специалистите в Центровете за контрол и превенция на заболяванията смятат, че около 80 000 смъртни случая годишно са причинени от злоупотребата с алкохол в САЩ. Те се свързват с пиянство 54 вида заболявания и наранявания, включително тези, произтичащи от автомобилни произшествия или актове на насилие.

Споделете статията

Добавете коментар