Въздействието на алкохолизма върху физическото и психическото здраве

Зависимостта от алкохола и напредването на алкохолизма засягат всички системи на човешкото тяло без изключение


На първо място, заради алкохолизма страда сърдечно-съдовата система. Негативните ефекти на алкохолните напитки буквално убиват сърцето. Развиват се заболявания като хипертония или коронарна болест на сърцето.

Щетите, причинени от алкохола на стомашно-чревния тракт, са широко известни. Сред най-честите заболявания е язва на стомаха. Черният дроб и бъбреците също са предмет на значителни неблагоприятни ефекти на алкохола. Задачата на черния дроб – изпълнението на метаболизма, се нарушава при продължително злоупотреба с алкохол. В много случаи зависимите развиват сериозни заболявания като цироза на черния дроб и алкохолен хепатит. Също така има сериозни нарушения в бъбреците. Лошото състояние на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт води до влошаване на кожата и косата. Образът на алкохолик в съзнанието на мнозина е преди всичко червеникав оттенък на лицето. Това е следствие от проблемите на сърдечно-съдовата система. Нарушение на черния дроб води до това, че кожата на лицето става жълтеникава. Отокът също е често срещан, тъй като алкохолът задържа течност.

Много хора познават разрушителното въздействие на алкохола върху психиката

Човек, който има алкохолна зависимост, може да бъде в състояние на еуфория само по време на пиене на алкохол. Като цяло хората с алкохолна зависимост на практика не са в положително настроение, често са раздразнителни и агресивни. Освен това, злоупотребяващите с алкохол имат такива качества като измама, хитрост, находчивост, защото трябва да скрият фактите от пиенето на алкохол от своите близки и приятели или да скрият „гнездото“ у дома.

Най-трудното за любимите хора е да убедят алкохолика, че проблемът съществува. Това е, което отличава психиката на хората, страдащи от алкохолна зависимост. Често те не виждат нищо заплашително в големи дози алкохолни напитки, и невъзможността да запомните събитията от миналата вечер им се струва забавно приключение. В някои случаи волята помага да се възстанови от зависимостта, но често се налага намесата на психотерапевт и нарколог.

Споделете статията

Добавете коментар