Диетичните газирани напитки – смъртоносни почти колкото алкохола

Ежедневната консумация на диетична кока-кола, или други газирани напитки, може да доведе до преждевременна смърт, предупреждават експерти


Както отбелязва News.com.au , само две кутии с напитка, която уж няма захар, но пък е подсладена с изкуствен подсладител на ден, са достатъчни, за да се увеличи риска от инсулт и сърдечни заболявания с почти една трета.

Като цяло рискът от ранна смъртност се увеличава с 16% при хората, които консумират сладки диетични напитки. Известно е: хранителните напитки често се използват от хора, които се опитват да намалят приема на калории. Въпреки това, проучване на повече от 80 000 жени показва, че тези, които редовно консумират подсладени газирани напитки по време на хранене, имат по-висок риск от здравословни проблеми, отколкото тези с наднормено тегло.

Според експерти, въпреки че официално аспартамът – един от най-популярните изкуствени подсладители – не е забранен, той повдига много въпроси от страна на лекарите. Аспартамът за първи път е синтезиран през 1965 година. Основната критика на аспартама е, че той се разпада в тялото, освобождавайки метанол, който е токсичен за организма.

Споделете статията

Добавете коментар