Защо не трябва да бъдете нервни вечер?

Под стрес, вечер се освобождават по-малко хормони, които предпазват тялото от психологическо претоварване


Това е заключението, постигнато от невролози и физиолози от японския университет в Хокайде. Резултатите от техните наблюдения бяха публикувани на 27 ноември на официалния сайт на образователната организация.

В настоящата работа физиологът Юджиро Яманака и колегите му наблюдават 27 здрави млади доброволци с регулирани нормални работни часове и време за лягане. Целта на учените е да установят дали има разлика в работата на хипоталамо-хипофизната ос (ос GGN) на надбъбречните жлези, когато са изложени на психологически стрес в различни часове на деня. Ос GGN свързва централната нервна и ендокринната система на тялото. Кортизолът , основният хормон на стреса при хората, се освобождава, когато оста GGN се активира от стресиращо събитие, така че тялото е изпълнено с енергия, за да се противодейства на заплахата. Нивата на кортизол обаче също се регулират от циркадните часовници в мозъка.

Физиолозите измерват ежедневните колебания в нивото на кортизола в слюнката на субектите в началото на проучването

Те правят това, за да се определи базовото ниво на хормона във всеки доброволец. След това участниците бяха разделени на две групи: първата преминала стрес тест сутрин, 2 часа след пробуждането, а втората – вечер, 10 часа след пробуждането. Тестът, по време на който участниците трябваше да разрешат аритметични проблеми за интервюиращите и камерите, бе извършен в продължение на 15 минути, след което физиолозите взеха проби от слюнката два пъти за анализ. В резултат на това експертите установиха, че нивото на кортизола в слюнката на субектите, които преминават теста сутрин, е значително по-високо от това на тези, които са решили примерите вечер, въпреки че няма разлика в сърдечната честота.

По този начин, когато е изложен на стрес през нощта, оста GGN не произвежда достатъчно кортизол, така че тялото може да се справи с психологически и физически натиск без никакви последствия. Д-р Яманака отбеляза, че без съмнение реакцията на всички на вечерния стрес ще бъде индивидуализирана поради естеството на „вътрешния часовник“, но не трябва да рискуваме и да подценяваме дългосрочните последици от стреса върху незащитения организъм.

 

Капките Алкофитал са ЕДИНСТВЕНОТО ДОКАЗАНО ЕФИКАСНО средство против алкохолизъм.

Комбинацията от зелен овес и шизандра спомага за овладяване на алкохолната зависимост.

Билковите капки Алкофитал са дарили спокойствие на хиляди семейства. Ликвидирайте алкохолните проблеми и

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!

За повече информация : 02/850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Споделете статията

Добавете коментар