Защо умерените пиячи не се страхуват от алкохолизъм?

Алкохолът почти никога не се превръща в основна ценност в живота на умерено пиещите, структурата на нуждите и мотивите на индивида не се променя

Въпреки че може да възникне необходимостта от алкохол с постоянно повторение на епизоди (например традиционните петъчни събирания в кръчмата).

Системни пиячи

Но за тези, които редовно пият алкохол, той вече играе осезаема роля в живота. Тази група включва хора, които консумират 200-300 мл водка (но не повече от 500 мл) 1-2 пъти седмично. Лекарите наричат ​​това „алкохолно акцентиране на характера“. И наистина, запознаването с алкохола се случва в по-ранна възраст, има желание да се „напият“ възможно най-бързо. Интоксикацията при това отношение към алкохола е много изразена, с пълна загуба на самоконтрола и антисоциалните действия.

Защо са изложени на риск?

Цялата система от ценности на живота е първоначално алкохолно-ориентирана, употребата на алкохол започва на 15-16 години, а необходимостта от алкохол се формира доста бързо. Такива хора много често поемат инициативата да инициират запои, търсейки някаква удобна причина за това (като Деня на Бастилията). Систематично пиещите пият много и с удоволствие, чувствайки дискомфорт на следващата сутрин, само ако са прекалили.

В резултат на това, при такива хора алкохолът много бързо се превръща в основен интерес и състоянието им не след дълго ще се влоши. Следващата стъпка и системно много често и в голямо количество пиене на алкохол.

Споделете статията

Добавете коментар