Какви опасности крие използването на марихуана за тийнейджърите?

Учените от Канада и Съединените щати са установили, че използването на марихуана в юношеството увеличава риска от депресия в зряла възраст с 37%, пише BBC


Това е обезпокоително заключение, като се има предвид, че много млади хора се опитват с наркотици, а някои родители си затварят очите за този факт. Експертите специално анализираха 11 предишни проучвания, включващи данни от повече от 23 000 млади хора.

Само данни от млади хора, които първоначално са показали признаци на депресия или история на заболяването сред техните роднини, не са взети под внимание. Оказа се, че употребата на марихуана на възраст под 18 години увеличава риска от депресия до 35 години с почти 40%. Учените смятат, че приблизително всеки 14-ти случай на депресия в посочената възрастова група може да се дължи на опита от употребата на марихуана в юношеска възраст.

Установено е също, че използването на билкови лекарства с марихуана три пъти увеличава риска от самоубийство. Експертите обясняват всичко по начина, по който канабисът засяга мозъка на подрастващите. Известно е: марихуаната засяга зоните на мозъка, които ръководят рационалната и емоционална умствена дейност, и също така влияе на нивото на серотонин, което определя настроението на човек.

Безпокойството е често срещано сред подрастващите

На първо място, безпокойството е еволюционен защитен механизъм. Въпреки това, при постоянно присъствие на тревожност, може да се развие тревожно разстройство и депресия. Тревожността също така увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Глутаматът е аминокиселина и основен възбуждащ невротрансмитер в мозъка. Намаляването на активността на това съединение повишава нивото на тревожност. Много е важна концентрацията на глутамат в хипокампуса (областта, включена в регулирането на емоциите и паметта). В същото време в префронталната кора има две зони – 25 и 32. Те променят нивото на безпокойство, като работят заедно с хипокампуса.

Установено е, че високо ниво на тревожност корелира с нивото на глутамат в дясната предна част на хипокампа. Като част от експеримента учените изкуствено повишиха нивото на глутамата в мозъка на тревожни маймуни до нормално. Това позволи да се намали нивото на безпокойство. Обаче, когато зона 25 не е включена, положителният ефект на глутамата не се появява. А блокиращата зона 32 изобщо не играе никаква роля.

Споделете статията

Добавете коментар