Какви са етапите на алкохолизъм?

Първоначалният стадий на алкохолизъм лесно се бърка с трудния живот на човек, когато му се струва, че се нуждае от алкохол, само за да се справи с проблемите


В същото време той пие все повече и повече, а количеството алкохол, което човек може да пие по едно и също време, се увеличава значително. Увеличение от 3 до 10 пъти е много обезпокоителен знак. Подобрява се алкохолната толерантност, а на сутринта след пиене човек не изпитва дискомфорт. На първия етап човек разрушава защитните механизми на тялото. Той може да чувства, че се нуждае от алкохол, за да работи продуктивно, да общува с приятели или да изпълнява неприятни задължения. А здравословното състояние след приемане на доза алкохол става все по-добро.

На втория етап на развитие на зависимостта пациентът вече не контролира желанието си за алкохол

Ако на първия етап той просто не можеше да спре, на втория жадува за алкохол. Пристрастяването към алкохола не зависи от ситуацията и не изисква обосновка – да се развесели, да свърши работата, да се отпусне, да понесе труден разговор. Дилемата за „да пие – да не пие” не възниква по принцип. Седативният ефект на алкохола изчезва, като дава място на вълнуващия ефект. Самодоволството и забавлението вече не придружават празника – на тяхно място идват агресия и раздразнение. Една добра компания също не е необходима, напротив, на втория етап алкохоликът търси другари, пред които няма да е срамежлив. Количеството алкохол, достигнало максимум в финала на първия етап, вече не се увеличава – ето защо специалистите често се наричат ​​втория етап „етап на устойчива толерантност“.

Третият етап на алкохолизъм, е този етап, в който зависимостта напълно контролира човека, променяйки неговата личност и физиология

Лекарите го наричат ​​последен. Налице е пълна загуба на ситуационен контрол, лична деградация и необратими физиологични промени. Алкохоликът губи емоционални връзки с близки, губи ориентацията си във времето, пространството и обществото и вече не е в състояние да управлява собствения си живот. Той се превръща в непознат човек – груб, агресивен, безсърдечен. Много физиологични промени, които са настъпили под влиянието на алкохола, вече са необратими. Физическо изтощение, дисфункция на черния дроб, бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, нарушения на мозъка и психични разстройства могат да доведат до най-честото усложнение на хроничния алкохолизъм – делириум тременс или алкохолен делириум (замъгляване на съзнанието).

Споделете статията

Добавете коментар