Какви са рисковете от алкохолизма при жените?

Рисковете от алкохолизма при жените са много по-големи, отколкото при мъжете

jena alkoholizam
Жените, които злоупотребяват с алкохол, или дори само от време на време пият, са изправени пред по-големи рискове за тяхното здраве, отколкото мъжете, които редовно или не чак толкова редовно употребяват алкохол.

Както е отбелязано в в многобройни изследвания, жените, които пият, се напиват по-бързо, отколкото мъжете, дори и като се вземе предвид разликата в телесното тегло. Но има и доказателства, че те се пристрастяват към алкохола по-бързо, отколкото мъжете, и страдат от последиците и от различни заболявания, свързани със злоупотребата много по-рано, отколкото техните колеги от мъжки пол.

Алкохолът увеличава риска от развитие на сериозни заболявания и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, чернодробни заболявания, язви, репродуктивни проблеми, остеопороза, панкреатит, загуба на паметта и други заболявания, причинени от злоупотребата с алкохол.

Ефектите на алкохола върху черния дроб са по-тежки за жените, отколкото за мъжете.

Жените развиват алкохолно чернодробно заболяване, по-специално алкохолна цироза и хепатит, след кратък период от време, през което са злоупотребявали трайно с алкохол, отколкото мъжете. Затова и повече алкохолизирани жени умират от цироза, отколкото мъжете, които също са имали проблеми с алкохола.

В „късните етапи“ на алкохолизма при жените, те също така развиват по-бързо хипертония, анемия и недохранване, съобщава Центъра за контрол на заболяванията.

И не на последно място – рискът от рак на гърдата се покачва с количеството алкохол, което дамите редовно консумират.

Споделете статията

Добавете коментар