Как действа серотина по време на махмурлука?

Що се отнася до психичните симптоми на махмурлука, експертите обвиняват серотонина за всичко


Отнася се за вещества, които предават импулси между невроните на мозъка, както и от невроните към мускулите или клетките на органите. Серотонинът контролира работата на червата, участва в реакции на гадене и диария, стимулира рецепторите, отговорни за съня и възбудата, и стеснява артериите.

„В мозъка серотонинът регулира тревожността и радостта и е отговорен за настроението. Ниските нива на хормоните са свързани с депресия, а твърде високите водят до халюцинации и невромускулни заболявания. Мисля, че махмурлукът не е типичен за всички, но най-вече за хората, на които са присъщи на такива характеристики, като плахост, срамежливост, несигурност, психоемоционална уязвимост, ниско самочувствие, фокусиране върху мненията на другите и различни прояви на социална фобия.

Тези характеристики, наред с други неща, са свързани и с понижени нива на церебрален серотонин. За такива хора, алкохола, стимулиращ освобождаването на серотонин, в началните етапи е един вид адаптоген, психосоциална защита, и ви позволява да се чувствате комфортно в комуникационни ситуации, ”обяснява д-р психиатър-нарколог Вадим Колобов.

Възможно е да се намали рискът от „махмурлука”, ако създадете комфортна среда, не се напивате, използвате дихателни практики, общувайте с близките си. Също така е важно храненето, например приема на варени или пържени яйца, млечни продукти, диетично месо зърнени продукти, които съдържат триптофан. Тази аминокиселина допринася за производството на серотонин. Подобен ефект се получава и от слънчевите бани и като цяло е положителен.

Споделете статията

Добавете коментар