Колко опасна е работата за жените през нощта?

Жените, работещи през нощта, могат да се сблъскат с ранна менопауза (офанзива по-ранна от 45 години), съобщава The Daily Mail

Дори и нощните смени да не са чак толкова чести, рискът нараства с 9%.

И ранната менопауза, подчертават служителите на университета в Далхаузи, може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и дори проблеми с паметта. Учените наблюдават група от около 80 000 медицински сестри, които са работили през нощта в продължение на 22 години. Повишен риск от ранна менопауза се проявява при работа през нощта за около 2 години.

Поради нощните смени се наблюдава намалена концентрация на хормона мелатонин в тялото на жената. Той е отговорен за чувството за сънливост и е важен за яйчниците. Освен това стресът и умората, често съпътстващи нощния труд, пречат на хормоналните нива (естрогенните нива се променят). По тази причина, както показаха проучвания, които са проведени по-рано, работниците през нощта имат повишен риск от рак на гърдата и ендометриума.

През 2017 г. има тенденция към увеличаване на честотата на затлъстяване сред жените. Приблизително 1,3% от жените по света са имали сериозни отклонения от нормалното тегло. За сравнение, през 2016 г. затлъстяването е диагностицирано в 1,39 милиона души (1,24% от населението).

Споделете статията

Добавете коментар