Лекарите категорично забраняват на пациенти с рак да пушат цигари

Пушенето на цигари се забранява категорично на болните от рак. Това не е просто предупреждение, а категорична забрана


Много пациенти с рак продължават да пушат след поставяне на диагнозата. Но цигарите, както се оказа, подкопават силите на съпротивата на тялото, пише The Daily Mail. Настоящите и бившите пушачи са с 40% по-малко вероятно да оцелеят 10 години след диагнозата рак в сравнение с хора, които никога не са пушили.

Очевидно е, че имунният отговор на пушачите е по-малко ефективен, особено когато става въпрос за борба с рака на кожата. Това е установено от Университета в Лийдс. Според учените пушенето предизвиква дисбаланс в „имунния оркестър“. Проучване на повече от 700 пациенти с меланом показва, че пушачите имат 40% по-ниска преживяемост.

Повече хора умряха от меланом, тъй като са пушили прекалено много в миналото. Вярно е, че учените не са уточнили колко цигари могат да повлияят на състоянието на раково болния. Едно нещо е сигурно: пушенето намалява процента на преживяемост при хора, които първоначално са имали по-силна имунна система.

Най-добре е да се откажат цигарите, без значение дали сте напълно здрави, или вече сте болни от рак. Припомняме, че пушенето, освен че вреди на болните от рак, е причина за една много голяма част от онкологичните заболявания.

Споделете статията

Добавете коментар