Невролозите казаха как точно никотинът влияе на мозъка

Никотинът оказва негативно влияние на целия организъм. И колкото в по-високи дози е, толкова по-зле


Служители на Калифорнийския технологичен институт изследвали как никотинът влияе на нервната клетка, пише „Reedus“. Известно е, че никотинът може да проникне в мозъка, преминавайки през кръвно-мозъчната бариера. Никотинът взаимодейства с nACh-r рецепторите на повърхността на невроните.

Когато се свързва с тези рецептори, човек има чувство на лека еуфория. Но това, което доскоро се случва с никотина в невроните, не беше известно. Сега е ясно, тъй като учените са го разбрали чрез изкуствена система от два протеина. Един протеин се свързва с никотин и променя формата си, което води до активиране на втори, флуоресцентен протеин.

По този начин се появи светлинен маркер, който позволява визуално да се види разпределението на никотина в клетките. Оказа се, че няколко секунди след контакта с клетката никотинът е проникнал вътре и се озовава в ендоплазмения ретикулум. В тази структура се раждат нови протеини, но техният „срок на годност“ се намалява поради никотина.

Рецепторите започнаха активно да мигрират към клетъчната мембрана. Така се ражда порочен кръг: колкото повече човек пуши, толкова повече никотинови рецептори има, давайки основа за никотиновата зависимост.

Споделете статията

Добавете коментар