Русия планира да увеличи минималната възраст за продажба на алкохол

Руското правителство панира да увеличи минималната възраст за продажба на алкохол. Това ще е превантивна, защитна мярка, която ще предпази подрастващите


Според „Росийская газета“, съответният законопроект е разработен от Министерството на здравеопазването. Министърът на здравеопазването Вероника Скворцова подчертава, че алкохолът е един от основните рискови фактори за човешкото здраве. Според статистиката на Световната здравна организация, около 3,3 милиона души умират всяка година поради алкохол в света. Приблизително 13,5% от смъртните случаи сред младите хора (група 20-40 години) са свързани с употребата на алкохол.

Ето защо трябва да се вземат законови мерки и да се ограничи консумацията на алкохол в ранна възраст. Нещо, което нашето, българското правителство няма намерение да направи.

„В ранна възраст алкохолът влияе не само върху здравето, но и влияе и върху поведението. Ето защо се препоръчва увеличаване на минималната възраст за продажба на силни алкохолни напитки, което според експертите е свързано с най-големите рискове, до 21“, обяснява Скворцова.

Известно е, че тази възрастова граница е валидна в САЩ, Япония, Египет, Казахстан, Индия, Индонезия, Парагвай и няколко други страни. Между другото, предишно проучване показа, че 78% от руснаците подкрепят идеята за повишаване на минималната възраст за продажба на алкохол.

Споделете статията

Добавете коментар