Специалистите

Доктор Иванов – бавно и сигурно печелим войната с алкохолизма

Доктор Александър Иванов често споделя размислите си относно проблемите на онези, които са зависими от алкохола

д-р ИвановСпоред него, това не са проблеми само на консуматорите на спиртни напитки, но и на хората, които живеят с тях и около тях. Преди дни излезе поредната информация в пресата, която касаеше ръста на алкохолиците в България, както и до каква степен се е повишила или спаднала консумацията на твърди напитки в Евросъюза. По този повод решихме да си поговорим с доктор Иванов, за да разберем какво е неговото мнение по въпроса.

Доктор Иванов, здравейте! Бихме искали да коментирате цифрите от последната статистика, според която зависимите от алкохол в България вече минават половин милион.

Нито цифрата, нито информацията са нови за мен. Не е ново и проучването, което според мен е малко излишно.

Защо? Не трябва ли да знаем до каква степен алкохолът създава проблеми в обществото, колко са зависимите, дали е паднала възрастовата граница на онези, които употребяват алкохол?

Тези неща трябва да се знаят. Но до ден днеше аз не съм станал свидетел някой, бил той от здравното министерство или от НСИ, да излезе и да каже: броят на зависимите от алкохола в България е спаднал с 10%, излекуваните от алкохолизъм са двама, трима или пет. Не съм чул и какво смята да направи по този въпрос държавата. По отношение на заинтересоваността алкохолно зависимите в България не се различават от онкоболните. Съжалявам за паралела, но е точно така.

Каква болест е алкохолизмът? Само психиатри ли могат да лекуват алкохолиците?

Алкохолизмът е болестно състояние, и като такова се лекува от различни терапевти, в зависимост от степента на зависимост, както и от пораженията, които е нанесъл. Човек, който има проблеми с алкохола може да посещава сеанси при психиатър, но е възможно и да потърси консултация от хепатолог заради проблеми с черния дроб. Мозъкът е отговорен за всичко, затова преди да се мисли за каквато и да е терапия е необходимо да се разберат причините, които са довели до проблеми с алкохола.

До колко успешно е лечението на алкохолизъм в България?

Предполагам, че въпросът ви е провокиран от онова, което каза преди минута, а именно, че не се води статистика на онези, които по един или друг начин са престанали да пият. Повечето хора, а и не малко мои колеги ще ви кажат, че алкохолизма не се лекува. Аз нямам намерение да ги оборвам. Според мен, всеки един месец, който зависимият прекарва без алкохол, е важен. Откакто капките Алкофитал се предлагат в България, ние имаме своите малки победи. Никак не са малко онези, които са престанали да консумират алкохол, след употреба на капките, още повече са и другите, които са намалили чувствително консумацията на алкохол. Имаме и неуспехи, разбира се, но те не стават повод да се отказваме. Аз винаги ще помня случая на един млад мъж от Силистра. На 27 години той беше завършен алкохолик, абсолютна развалина. Започна терапия с капките Алкофитал преди около година. През това време взимаше капките нередовно. С него се видяхме преди месец и аз бях много изненадан. Той видимо беше много променен, изразът на лицето му беше различен, беше чист, спретнат, адекватен, контактен, спокоен и много позитивно настроен. Намалил е чувствително консумацията на алкохол, работи и се е върнал при родителите си. За мен този човек е поел в правилната посока. Дори и да продължи да пие алкохол, то той ще е в нормални количества. Онези, които не употребяват никакъв алкохол, са много малък процент. Няма човек, който да не пие, както и няма такъв, който в един или друг момент да не е прекалявал с алкохола. За мен е важно зависимият да се върне в изходна позиция, да стане пак такъв, какъвто е бил преди да започне да прекалява с алкохола.

Доктор Иванов, пияница и алкохолик едно и също ли е?

Не, тези термини се използват в раговорната реч. Правилно е да ги наричаме алкохолно зависими, като зависимостта може да варира. По-младите хора, както и онези, които пият от дълго време, но не са развили зависимост, се определят и с термина проблемно консумиращи алкохол. И двата типа са трудни за лечение. Има случаи, в които алкохолно зависими се отказват да пият или намалят консумацията на алкохол по-лесно и по-бързо от проблемно пиещите. Всеки човек реагира различно на терапията. Много е важно и отношението на околните. Не бива да има обвинения или натяквания. Не е нужно да се определя вина или да се търси сметка. Алкохолната зависимост може да сполети абсолютно всеки, дори и онзи, който се кълне, че пие по 100 грама уиски на месец.

Доколко ефективни са капките Алкофитал?

Билковите капки  Алкофитал имат индивидуален ефект. Времето, през което трябва да се взимат, е различно. Онова, което се наблюдава при всички онези, които са употребявали капките, укрепване на имунната система.